Navigace: Sedmá M > 30.3. - 3.4. 2020

30.3. - 3.4. 2020

Tento týden si zopakujte shodu podmětu s přísudkem - učebnice str. 80 - 81. Vypracujte do sešitu  cvičení 1 - 6.

Nastudujte hlavně shodu přísudku s několikanásobným podmětem (modré rámečky). Pravidel, kterými se musíme řídit, je ale více. Vysvětlení na těchto stránkách:

https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=601

https://www.diktatorek.cz/Scholasticus/Cesky-jazyk/Skladba/Vetne-cleny/Shoda-prisudku-s-podmetem-nekolikanasobnym-help.html

(Na této stránce je hned v úvodu hrubá chyba. Najdete ji?)

https://zcsol.cz/index.php?s=stranky_predmetu/e_learning/ucebnice_cj/cj6_koncovky_sloves_2

(Tady můžete i procvičovat.)

Shrnutí:

Rod mužský životný mluvnickou přednost. Je-li mezi členy několikanásobného podmětu takové podstatné jméno, píšeme v koncovce příčestí měkké -i (Chlapci i dívky si svorně hráli na pískovišti. Kočky a psi žili v míru.).

Není-li žádný člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného, píšeme v koncovce příčestí tvrdé -y (Hrad i domy služebníků stály opodál.).

Je-li přísudek před několikanásobným podmětem, může se koncovka příčestí řídit rodem nejbližšího členu podmětu. (Nad zahradou poletovaly včely a motýli.  Nad zahradou poletovali včely a motýli.)

Jsou-li všechny členy několikanásobného podmětu středního rodu v množném čísle, píšeme příčestí koncovku -a (Koťata a štěňata dováděl-a.).

Jsou-li všechna podstatná jména v několikanásobném podmětu středního rodu a aspoň jedno z nich v jednotném čísle, píšeme v koncovce příčestí tvrdé -y. (Kůzle a jehně společně svačil-y).

Není-li žádný člen několikanásobného podmětu rodu mužského životného (koncovka -i) a nejsou-li všechny jeho členy rodu středního v množném čísle (koncovka -a), píšeme v koncovce příčestí vždy tvrdé -y.

 

Kdo ještě neodeslal dopis, tak si pospíší. (úkol z minulého týdne)

© sedma-m.netstranky.cz - vytvořte si také své webové stránky zdarma